Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Η Ιθάκη μας κερνάει Ροβανί

Του Χρυσόστομου Μανιά


Ροβανί, το παραδοσιακό γλυκό ταψιού της Ιθάκης. Θα το δοκιμάσεις σε κάθε γιορτινό Θιακό τραπέζι αλλά και στα τοπικά πανηγύρια. Οι ρίζες του γλυκού προέρχονται από τις παλιές μερακλίδικες εποχές που το έψηναν στα ξύλα ή στα κάρβουνα, τόσο στα σπίτια όσο και στα ζαχαροπλαστεία, μέσα σε μικρή πινιάτα στρογγυλή καλαντζισμένη. Αν και η ονομασία παραπέμπει στο γνωστό ραβανί, ωστόσο είναι διαφορετικό γλυκό.

Υλικά:
1 κιλό ρύζι (γλασέ χοντροαλεσμένο)
1 κιλό ζάχαρη
1 κιλό μέλι
½ ποτήρι του νερού λάδι
Άρωμα βανίλια
Γαρύφαλλα

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα καίμε ένα ποτήρι ζάχαρη να γίνει καραμέλα. Μέσα στην καραμέλα ρίχνουμε 14 ποτήρια νερό, την υπόλοιπη ζάχαρη και το μέλι. Από το σιρόπι κρατάμε ένα ποτήρι, στο οποίο ρίχνουμε 2 κουταλιές μέλι, και το αφήνουμε στην άκρη για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα.
Στην κατσαρόλα που έχουμε το σιρόπι, ρίχνουμε το λάδι και πριν πάρει βράση προσθέτουμε  το αλεσμένο ρύζι. Τα ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει, για μια 1 περίπου ώρα.
Λαδώνουμε το ταψί, ρίχνουμε μέσα το μείγμα κι αφού κρυώσει λίγο το χαράζουμε σε ''φελιά''. Σε κάθε ''φελί'' βάζουμε από ένα γαρύφαλλο και ψήνουμε στο φούρνο, στους 180 βαθμούς  για μια 1 ώρα και λίγο παραπάνω αν χρειαστεί. Λίγο πριν είναι έτοιμο, βγάζουμε από το φούρνο το γλυκό, ρίχνουμε το σιρόπι που είχαμε κρατήσει και ψήνουμε για 10-15 λεπτά ακόμη.

Πηγή: www.enosieptanision.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου