Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Κρεατόπιτα η παραδοσιακή μας

Τοπικό παραδοσιακό φαγητό της Κεφαλονιάς, η κρεατόπιτα είναι κατάλληλη για μπουφέ, γιορτινό τραπέζι ή απλά για το Κυριακάτικο γεύμα σου. Αν πάλι δεν αντέχεις να δοκιμάσεις τράγιο (ναι, ναι ξέρω αρκετούς από εσάς), μπορείς να το αντικαταστήσεις με αντίστοιχη ποσότητα χοιρινού ή μοσχαρίσιου κρέατος. Bon appetit! 




Υλικά για φύλλο:
1 κιλό αλεύρι
νερό χλιαρό όσο πάρει
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι 
1/2 ποτηράκι ξύδι
1/2 ποτηράκι ελαιόλαδο

Υλικά για τη γέμιση:
1 1/2 κιλό μοσχάρι
1 κιλό χοιρινό
1/2 κιλό τράγιο
1 ποτηράκι ρύζι καρολίνα
1 ματσάκι μαϊντανό
1 κρεμμύδι μέτριο
2-3 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας
Αλάτι
Πιπέρι
Γαρύφαλλο τριμμένο
1 ποτήρι ελαιόλαδο
Σάψυχο

Εκτέλεση: 
Αρχικά πάμε να ετοιμάσουμε το φύλλο. Σε ένα πλαστικό μπολ βάζουμε το αλεύρι, ρίχνουμε το αλάτι και κάνουμε μία τρύπα στη μέση. Εκεί ρίχνουμε το νερό χλιαρό, το λάδι και το ξύδι. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη, που να ξεκολλάει από τα χέρια. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και την αφήνουμε μισή ώρα περίπου. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και ανοίγουμε με το πλάστη λεπτό φύλλο. Με ένα πινέλο λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί και απλώνουμε το φύλλο επάνω.
Δεύτερο βήμα είναι να φτιάξουμε τη γέμιση. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο το αφήνουμε να ζεσταθεί και ρίχνουμε το κρέας να σοταριστεί. Αφού ροδοκοκκινίσει ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο κομμένα και τα αφήνουμε 10 λεπτά. Ύστερα ρίχνουμε τη ντομάτα και 2-3 ποτήρια νερό και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό. Βάζουμε το πιπέρι, το γαρύφαλλο , το σάψυχο και το αλάτι στο τέλος για να μη σκληρύνει το κρέας. Το σβήνουμε αφού έχει μείνει με τη σάλτσα του.
Πλένουμε το ρύζι και το βάζουμε πρώτο μέσα στο ταψί και από πάνω ψιλοκόβουμε το μαϊντανό . Από πάνω ρίχνουμε το κρέας και προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό μέσα στη γέμιση.
Με τον ίδιο τρόπο ανοίγουμε και το άλλο φύλλο και το σκεπάζουμε. Τα ζυμαράκια που εξέχουν τα πλάθουμε γύρω-γύρω. Αλείφουμε με το πινέλο λάδι, ραντίζουμε με λίγο νερό και χαράζουμε με ένα μαχαίρι μερίδες.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 1 1/2 ώρα περίπου πάνω-κάτω.

Πηγή: www.sintagespareas.gr

Photo: www.sidagi.gr







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου